Ayva Tatlısı

Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Biliyorum biraz ihmal ettim sayfamı. Ama malum bütün zamanımı alan oldukça hareketli 7 aylık bir bebeğin ve 1. sınıfa yeni başlamış bir öğrencinin annesiyim. Ufaklığın hiç durmadan kucak istemesi, diş çıkarma merasimi, geceleri uyumama inadı, ablasının okuma hevesi, hiç bitmeyen ödevleri ve saatler süren yemek törenleri benim bütün zamanımı alıp götürüyor. İşte ihmalkarlığımın ana sebepleri başlıca bunlar. Ama tüm bu koşturmaca herşeye değer. Kızım bu gün 29 Ekim Cumhuriyet bayramı törenlerinde bir şiir okudu. Ve onu şiir okurken görmek beni çok gururlandırdı ve duygulandırdı. İnanın ben ondan daha çok heyecanlandım. Tabi ki evde bir haftadır babasıyla beraber sabah akşam şiiri çalıştılar.
İşte bu koşturmacanın arasında bende kendime pek vakit ayıramıyorum. Şimdi hepsini yatırdım ve kışın yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı bu günlerde bende kışı ayva tatlısı ile getirdim .
Yapılışı: İki adet ayvanın kabukları soyularak ikiye bölünür. Ortadaki çekirdekleri çıkarılır. Üç su bardağı su ile yarım saat kaynatılır. İki su bardağı şeker ve bir çay kaşığı ucuyla gıda boyası eklenerek iyice yumuşayana kadar pişirilir. Bir adet elma rendelenir. Ayvaların ortasına rendelenen elmalar yerleştirilir. Elmaların üzerine ayvanın şerbetinden gezdirilip 10 dakika daha fırında pişirilir. Ben dondurma ile servis yaptım siz kremşanti, ceviz veya kaymak ilede servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Bayram Şekerleri

Bu bayram Şekerleriniz benden.. Bayram için gelen dostlarıma hazırladığım şekerleri sizlerle paylaşmak istedim. Biraz uğraştırıyor ama inanın ortaya çıkan lezzet herşeye bedel. Eğer ben marketlerde satılan şekerlerden farklı bir tat arıyorum diyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Size iki alternatif sunuyorum gerisi size kalmış..
CEVİZLİ ÇİKOLATA:
Malzemeler:
150 gr ceviz içi.
5 yemek kaşığı pudra şekeri
2 tatlı kaşığı yumurta akı
200 gr sütsüz çikolata
3 yemek kaşığı sıvı krema
Üzeri için yapacağınız miktar kadar ceviz içi.

YAPILIŞI: Pudra şekeri, yumurta akı ve cevizler robotta karıştırıp tatlı kaşığı ile yuvarlanılır. Üzerine bastırılarak şekil verilir ve buzdolabında yarım saat dinlendirilir. Diğer taraftan Çikolata ve krema cam bir kapta su dolu bir tencerenin içine oturtularak ateşte eritilir.Cevizli toplar çikolataya batırlıp yağlı kağıt üzerinde donmaya bırakılır. Üzeri ceviz parçaları ile süslenir.
BİSKÜVİLİ ÇİKOLATA.
Malzemeler:
2 paket bisküvi
1 su bardağı pudra şekeri
1/2 margarin
1 su bardağı süt
Yapılışı: Margarin sütün içinde ateşte eritilir.Robotta bisküvi ve pudar şekeri çekilir. Üzerine sütlü karışım dökülüp tekrar karıştırılır. (Dilerseniz içine çekilmiş ceviz yada fındık ilave edebilirsiniz.) Karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır. Benmari usulü eritilmiş sütsüz çikolataya bulanarak yağlı kağıt üzerinde donmaya bırakılır. Dilerseniz çikolata yerine hindistan cevizi veya Antep fıstığına bulayıp servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun...

Hepinizin bayramınız kutlu olsun...Bizden sevgilerle..

Güllaç


Nihayet bende güllaç yaptım. Muhallebili mi, fındıklı mı, fıstıklı mı derken bildiğim klasik güllaçı yapmaya karar verdim..Ben 10 yaprak güllaç kullandım. Bu sayıyı siz arttırıp eksiltebilirsiniz. 1.5 kilo süt ve 2,5 su bardağı şekeri kaynattım. Güllaç yapraklarından birtanesini tepsiye koyup üzerine bir kepçe kadar kaynamış sütü döktüm. Her yaprağada aynı işlemi yaptım ve bıçakla kıyılmış cevizlerimi döktüm(Bıçakla doğrayınca cevizler kararmıyor). Kalan beş yaprağınada aynı işlemi yaptım. Sütünüz kaldıysa üzerine mutlaka dökün güllaç hepsini emer. Üzerine tepsi kapattım. İşte bu kadar. Afiyet olsun ..

Şişteki Lezzetler

Her çocuk gibi benim kızımda tam bir sosis ve patates kızartması hastası. Ve yine her çocuk gibi ona yemek yedirmek tam bir işkence..Okula gitmesi sebebiyle her gün ona cazip gelecek yemeklerin arayışı içindeyken bu ayki Sofra dergisinde bu sosiscikleri gördüm ve işte huzurlarınızda..Tarifini vermeme hiç gerek yok çünkü her şey ortada. Yanına dilimleyeceğiniz hellim peyniri ile harika bir bütün oluşturuyorlar..
Kızımızı okula gıöderdik ve şimdi sıra geldi oruç nedeniyle iyice kafası bunalmış babamıza iftarda güzel bir lezzet sunmaya..
Yuvarlak mini köfteler hazırlanır. Doğranmış patlıcan, patates, domates ve biberler sırasıyla köftelerle birlikte çöp şişe geçirilir. Önce tavada az yağda hafif kızartılır sonra fırın tepsisine alınır. Üzerine salçalı sos dökülüp kızrarna kadar fırında pişirilir.

Gofretli Pasta





Bir arkadaşımın çocuklarının doğumgünü için yapmıştım bu pastayı..Tarifi çok basit aslında daha önca yaptığım kakolu kek'in sırf kakaolusunu yapıp kelepçeli kalıba döktüm. Ortadan ikiye kesip arasına pasta kreması, çikolata ve muz koydum. Üzerine çikolata sosu döküp kenarlarını gofret ve rulo kat ile süsledim. İşte hepsi bu kadar.Doğum günleri için çok kolay ve basit bir tarif. Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...