İlk defa 8-9 yaşlarında Eskişehir'den Antalya'ya giderken Afyonkarahisar civarlarında ki tarlalarda görmüştü. Hatta babam ha�hm haşhaşı. Babam, haşhaş tarlasına giripte biraz fazla yiyen koyunların nas�l sarhoş olduklarını anlatmıştı bana.
Anadolu kültüründe özellikle Afyonkarahisar, Konya, Isparta ve Eskişehir yöresinin vazgeçilmezlerindendir haşhaş... Gün toplantılarında veya özel misafirler geleceği zaman haşhaşlı pastalar açılı veririr tepsilerin üzerine.. Köy külndede ayr� bir yeri vard�r ha�ha�l� ekme�in... K�ylerin orta yerindeki imece usul� yap�lm�� b�y�k f�r�nlarda bacalar t�t�yorsa bilinki mutlaka ha�ha�l� ekmek yap�l�yordur. Evlerin ekmekevi denilen k���k b�lmelerinde yuvarlanm�� ekmek hamurlar� mis gibi kokusu yay�lacak ha�ha�l� ekme�in habercisidir ev halk�na...
Peki...hayat�n�zda hi� ha�ha�l� baklava yedinizmi?..
Oda nerden ��kt� demeyin.. Karadenizliler k�zmas�n ama bu hamsini t�revleri gibi bi�ey de�il...Yemediyseniz denemenizi tavsiye ederim.M�kemmel bir lezzet......
Annemin en sevdi�imiz tariflerinden biri.Sizlerle payla�mak istedim.Yap�l��� biraz zahmetli ama inan�n de�er.
Malzemeler:
1 �ay barda�� s�t
1 �ay barda�� s�v� ya�
1 �ay barda�� yo�urt
1 �ay barda�� su
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
ve alabildi�i kadar un
Hamuru a�mak i�in yar�m kilo ni�astaya ihtiyac�m�z var
��i i�in:
1 b�y�k kase kavrulmu� �ekilmi� ha�ha�, arzuya g�re 1 kase ceviz.
�zeri i�in:
1 su barda�� s�v� ya�
�erbeti:
3 su barda�� �eker
3 su barda�� su
yar�m limon suyu
Yap�l���:
B�t�n malzemeler kar��t�r�larak kulak memesi yumu�akl���nda bir hamur elde edilip 10 bezeye ayr�l�r. Her bir beze ni�astayla oldukca ince olarak a��l�r. �zerine ha�ha� ve ceviz serpilip ince bir rulo yap�l�r(bu i�lem gazete �zerine serilip u� k�sm�ndan kald�r�larak yap�l�rsa daha kolay olur.)Tepsinin ortas�ndan ba�lanarak kolb�re�i gibi sar�larak tepsiye doldurulur. �zerine iyice k�zd�rd���m�z s�v� ya� d�k�l�p f�r�na verilir. Tatl�n�n so�umas�n� bekleyip �zerine s�cak �erbet d�k�l�r.
Biraz daha so�umas�n� bekleyip (tabi bu g�zelli�in kar��s�nda bekleyebilirseniz) tad�na bakabilirsiniz...Afiyet olsun.
3 yorum:
Arzucu�um merhabalar..Ha�ha��n bu kadar g�zel olaca�� inan hi� akl�ma gelmezdi...�nan�lmaz g�zel.. Y�llard�r bu s�rr� bize niye s�ylemedin..Zehra
guzel tarif. ellerinize saglık.
harika tarif. tebrikler
Yorum Gönder