Annemden Patlıcan Kebabı

  • Anneme bu yemeğini özlediğimi söylemiştim. Annemde benim için yapıp resmini yollamış.. Antalya'dan Erzurum'a kadar geldi inanın kokusu..


  • Bizde sadece resmi ile yetindik..İştahımızı yaz tatiline saklıyoruz..

  • Şu güzelliğe bakarmınız... Saray mutfağından bir lezzet..


Ben ise annemin kızı olarak akşamı geçiştirmek için elimde kalan haşlanmış tavuk göğsünü soğanla kavurup yufkalara sardım ve üzerini yoğurtlayıp servis yaptım. Mantı takliti yapan börekler eşimin oldukça hoşuna gitti. Biri anaokuluna giden ve diğeri sürekli kucak isteyen iki çocuğun annesinden ancak bu kadar marifet çıkabiliyor. Tabiki en büyük bebeğin yemek seçme huyunuda unutmamak gerekir.

Işgınlı Pasta

Oda nerden çıktı demeyin.. bende Erzurum'a gelene kadar adını bile duymamıştım..Ama buralarda çok meşhur inanın..Erzurum'un muzu diyorlar laf arasında..Eline muzu pardon ışgını alan geziyor sokaklarda..Çoluk çocuk herkesin elinde çerez gibi..

İlk başlarda tadı biraz ilginç gelsede yavaş yavaş alışıyor.. Benim damak tadıma pek uymasada blogları gezerken ışgılı pastanın tarifini görünce bende denemeliyim diye düşündüm. Ben tarifi kendime göre uyarladım ama siz orjinal tarifi "Çay Saati" nde bulabilirisiniz.
iŞte size Erzurum muzu...?Şaka bir tarafa şeker hastalığına iyi geldiği söyleniyor.
Pasta gerçekten güzel oldu fakat siz yinede ışgın yerine çilek veya vişne ile yapmayı deneyin.. Zaten ışgınıda kolay kolay bulabileceğinizide sanmıyorum
.

Malzemeler
Keki için:
50 gr tereyağı
100 gr toz şeker
2 yumurta
8 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı süt


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
Kreması için:
300 gr ışgın
1 su bardağı vişne suyu
1 paket vanilyala puding
2 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri iÇin:
150 gr Labne peyniri
2 paket Çilekli kremşanti
Yapılışı:
Keki için gerekli tüm malzemeler mikser yardımı ile karıştırılır. Yağlanmış kelepçeli kalıba dökülüp fırına verilir. Bu arada küçük küçük doğranan ışgınlar vişne suyu ve şeker ile kaynatılır.Vanilyalı puding pişirilir ve hazırlanan ışgınlı karışım ilave edilir. Fırından çıkan kek soğuduktan sonra ortadan ikiye ayırılır. Yarısına pudingli karışım sürülüp diğer yarısı kapatılır. üzerine kremşanti ve labne peyniri ile hazırlanan krema sürülür. Afiyet olsun
.

Sütlaç ve irmik Helvası

....
BU KIZIM İÇİN...
4 Su bardağı süt, 2 çay bardağı pirinç kaynatılır. Pirinçler piştikten sonra 1 su bardağı şeker ilave edilir. 5 daki daha kaynatılıp soğumaya bırakılır. (istenirse vanilyada ilave edilebilir.)



BU DA EŞİM İÇİN...
Yarım paket margarin ile 2 su bardağı irmik kavrulur. Arzuya göre ceviz veya fıstık da koyulabilir. Ayrı bir tencerede 2 su bardağı şeker ve 2,5 su bardağı süt kaynatılır. İrmikler pembeleşince şekerli süt yavaş yavaş ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Afiyet Olsun....

Tavuk Schnitzel

Akşama ne pişireyim derken uzun zamandır tavuk yemediğimizi farkettim. Eşimin ve kızımın en sevdiği tavuk schnitzeli yapmaya karar verdim.
Benim gibi akşama ne pişireyim diye düşünenler işin iyibir fikir. Afiyet olsun...

Malzemeler:
Kişi sayısına göre tavuk göğsü
1 yumurta
un
galeta unu
tuz,kekik
Kızartamak için sıvı yağ

Yapılışı:
Tavuk göğsü eğer kalınsa inceltilir, kekik ve tuz serpilir. Tavuklar önce una sonra yumurtaya en son olarakta galeta ununa bulanarak sıvı yağda kızartılır. Afiyet olsun

Y#10 Çilekli Muffinler


Söz konusu çilek olunca kaçırmak istemedim bu etkinliği. Kokusu ve lezzetiyle kimsenin hayır diyemediği bu muhteşem meyve ile bende iki tarif hazırladım umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:
2 Su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 Paket kabartma tozu,vanilya
2 Yumurta
1 Su bardağı süt
4 yemek kaşığı margarin
150 gr çilek

Yapılışı:

Yumurtanın akları mikser yardımı ile köpürtülür.Başka bir kapta margarin, süt, pudra şekeri, yumurta sarıları, un, kabatma tozu ve vanilya mikser ile çırpılır. Köpürtülerek yoğun bir kıvama getirilen yumurta akları ve doğranmış çilek ilave edilip kaşık yardımı ile karıştırılır. Yağlanmış kalıplara dökülüp, fırına verilir. Pişen muffinler karemşanti ve çilekle süslenir. Afiyet olsun

Ye#10 Çilekli Rulo Pasta




Malzemeler:
  • 5 Yumurta
  • 2 Su bardağı un
  • 1 Paket kabartma tozu,vanilya
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • Kreması için:
  • 250 gr çilek
  • 1 Paket hazır pasta kreması
  • Üzeri için:Kremşanti,Çilek
Yapılışı:
Pandispanya hamuru hazırlanıp yağlı kağıt serili fırın tepsisinde pişirilir. Pişen hamur sıcakken yağlı kagıt yardımı ile rulo şeklinde sarılır.Bu arada pasta kreması hazırlanıp içine doğranmış çilekler karıştırılır.Yapılan rulo açılıp içine bu karışım sürülüp tekrar rulo yapılır.Üzerine krem şanti sürülür, çilek ve hindistan cevizi ile süslenir. Afiyet olsun

Ispanaklı Tart













.

Ispanak böreğe, gözlemeye, salataya kısacası girdiği herşeye muhteşem bir lezzet katıyor..
Hele birde peynirle buluşmuşlarsa lezzeti ikiye katlanıyor. Bende bir değişiklik yapıp tart da denemek istedim bu güzel lezzeti. Sonuç oldukça güzel.. Ispanak severlere tavsiye ederim.














Malzemeler:
Hamuru için:
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
125 gr margarin
2 su bardağı un
1 kabartma tozu
tuz

İç harcı için:
Ispanak
1 kuru soğan
Beyaz peynir
pul biber

Üzeri için:
1 yumurta
1 Çay bardağı süt

kaşar peynir rendesi
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Yapılşı:
Hamur için gereken malzemeler karıştırılır. Düzgün bir hamur elde edilip 5 dakika dinlendirilir.Dinlendirilen hamur, yağlanmış tart kalıbına yerleştirilir ve üzerine çatal yardımı ile ara ara delikler yapılır. Bu arada ıspanak ve soğan sıvı yağda çok az kavrulur. (Ben ıspanğı ve soğanı kavurmadan kullandım)Beyaz peynir ve pul biber ilave edilerek iç harç hazırlanır. Hamurun içine bu harç yerleştirilir.1 yumurta, süt ve kaşar peynir rendesi birkapta karıştırılır ve harcın üzerine döklür. önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun

Taze Soğanlı Peynirli Poğaça

Canım oğlum bütün vaktimi alsada arada bir mutfak kaçamakları yapıyorum. Bugün kızımın arkadaşı vardı ve ben onları bahane ederek uzun zamandır denemek istediğim bir tarifi yaptım. Çok kısa sürede yapılıyor ve çok güzel oluyor. Tıpkı mayalı hamur gibi yumuşacık oldular ve bayılarak yedik. Hatta akşam için yaptığım patates salatası öylece kaldı, bende yarın için kaldırdım. Ama resmini sizlerle paylaşmak istedim. Poğaçalarımın tarifini vereyim..

Malzemeler:
Hamuru için:
3 Su bardağı un
1 Su bardağından iki parmak eksik süt
Yarım çaybardağı sıvı yağ
1paket kabartma tozu
Tuz

içi için:
4-5 Adet taze soğan
maydanoz
Kaşar peyniri rendesi
Beyaz peynir
Sıvı yağ

Yapılışı:
Hamuru için gerekli malzemeler karıştırılıp yoğurulur. Hamur 15-20 dakika dinlendirilir. Bu arada sıvıyağda taze soğanlar çok az sotelenir. Maydanoz ve peynirler ilave edilerek iç harcı hazırlanır. Dinlendirilen hamur merdane yardımıyla pizza kalınlığında açılır ve pizza dilimi şeklinde üçgenler kesilir. Hazırlanan iç harç koyulup rulo şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve kırmızı toz biber serpilir. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun
















Pirinç Salatası


Pirinç pilavıyla hiç aram yoktur ama hemen hemen hergün pişiririm. Çünnkü eşim asla pilavsız yemek yemez. Pilavını sevmesemde salatasını çok severim pirincin.. O yüzden bende bir gün önceden kalan pilavları salata olarak değerlendiriyorum. İçine diğer malzemelerde girince damak tadıma uygun oluyor ve çok severek yiyorum. Benim gibi pilav sevmeyenlere tavsiye edrim .
Yapılışıda çok kolay.Benim belirli bir ölçüm yok o yüzden size sadece malzemeleri vereyim miktarını siz ayarlarsınız.

Malzemeler:
Haşlanmış tavuk göğsü
Haşlanmış pirinç
Domates,salatalık
Yeşil soğan
Maydanoz,dereotu
Tuz,yağ,limon(varsa soya sosu)

Yapılışı:
Tavuklar ve diğer malzemeler doğrandıktan sonra tuzu,yağı ve limonu ilave edilir.Afiyetle yenir.

Kolay Kumpir













Malzemeler:
6-7 adet haşlanmış patates
4-5 adet sosis
1 çay bardağı bezelye
1 çay bardağı konserve veya haşlanmış mısır
tereyağ
rendelenmiş kaşar peyniri
salam
zeytin
YAPILIŞI:
Haşlanmış patatesler püre haline getirilip tuzu ayarlanır. Patatesler henüz sıcakken tereyağı
ilave edilir ve fırın kabına yerleştirilir. Diğer malzemeler doğranıp karıştırılır. Bu karışım isteğe bağlı olarak patatesin içine veya sadece ortasına yerleştirilir. Fırından çıkmasına müteakip kaşar peynir serpilir ve ketçap, mayonez ile süslenir. Afiyet olsun..

Yüzük Kurabiye

Bahar geldi sokaklara...
Rengarenk çiçekler açtı dallarda..
Ve ben eve kapanmış bir vaziyette oğluşumla pencereden izliyorum uçuşan kuşları..
Annemlerin gitmesiyle iyice yanlız kaldım ..
















Kızımda olmasa sıkıntıdan patlayabilirim..
Sıkılıyorum ama oğluşum iş yapmama müsade etmiyor..
Akşama kadar kucak keyfi yapmak istiyor ve benide kendine bağlıyor..


















Yine böyle sıkıcı günlerden biriydi bu gün ve öğlen saatlerinde kızım kurabiye yapmamı istedi.
Oğlumun uyuduğu kısa anlara birçok iş sığdırmaya çalışıyorum ama bugün hepsini boş verip mutfakta vakit geçirmeye karar verdim. Biraz acele yapılmış kurabiyeler oldular ama tatları gayet güzel oldu.(En azından kızım çok beğendi)

Her zevke göre ayrı ayrı süslemeye çalıştım.Tabi hepsinin tadına bakmak isterdim ama malum hamilelikte aldığımm kilolar aklıma geldi bende hepsini kızıma ve eşime yedirdim.









Ben evdeki malzemelere ve kızımın zevkine göre süsledim.Sizde dilediğiniz gibi hazırlayabilirsiniz. Hemen malzemeleri vereyim.

MALZEMELER:
hamuru için:
5 Su bardağı un
200 gr yumuşak margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1 yumurta
1 paket vanilya

kreması için:
1 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
5 çorba kaşığı margarin
1/2 çay kaşığı vanilya

YAPILIŞI:


Margarin ile pudra şekeri iyice yoğurulur sonra hamur için kullanılacak malzemeler ilave edilerek yoğurma işlemine devam edilir. Hamur 10 dk. dinlendirildikten sonra merdane yardımıyla açılıp 1 çay bardağı ağzı veya kalıpla yuvarlaklar kesilir. Yuvarlakların yarısının ortası yüzük yada küçük yuvarlak bir kalıpla çıkartılır. Hamurlar tepsiye dizilip beyaz kalacak şekilde pişirilir. Bu arada krema hazırlanır. Krema için gerekli malzemeler(yağ hariç) ocakta muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Krema ılık bir şekilde iken yağ ilave edilir. Deliksiz olan kurabiyelerin üzerine krema sürülüp delikli kurabiyeler üzerine kapatılır. Kenarlarınada krema sürülüp hindistan ceviziyle veya çikolatayla kaplanır. Ortaları marmelat, çikolata, şekerleme, ceviz, fıstık vb. ile süslenir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...